top of page

Το μήνυμα για τη νέα χρονιά!

Έγινε ενημέρωση: 21 Φεβ 2021


Στις 12/02, που ήταν η κινεζική πρωτοχρονιά, ξεκίνησε το έτος του μπλε βούβαλου - λευκό μέταλλο.


Στην κινέζικη ιστορία – μυθολογία, όταν ο δάσκαλος της φιλοσοφίας του ταοϊσμού Λάο Τσε αποχώρησε σε μεγάλη ηλικία, έφυγε πάνω σε έναν μπλε βούβαλο. Κεντρικό σημείο της ταοϊστικής φιλοσοφίας είναι το Γουέι Γου Γουέι, η κίνηση μέσα από τη μη δράση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο δάσκαλος Λάο Τσε αποχώρησε πάνω στον μπλε βούβαλο που χαρακτηρίζει την σταθερή γαλήνια αλλαγή. Και το έτος του μπλε βούβαλου χαρακτηρίζει την ήρεμη αλλαγή. Ο μπλε βούβαλος εργάζεται σκληρά στους ορυζώνες, με βήματα δυνατά και σταθερά για την παραγωγή της τροφής που θρέφει εκατομμύρια κόσμο. Ακόμη και σήμερα, σε απρόσιτα σημεία της Κίνας όπου καλλιεργείται ρύζι, χρησιμοποιείται το άροτρο που το σέρνουν μπλε βουβάλια.


Ό,τι και να κάνει ο καθένας μας αυτήν τη χρονιά, καλό είναι να στοχεύει στη σταθερή αλλαγή, να δουλεύει σκληρά και να ενεργεί με αποφασιστικότητα, ευγένεια και σοφία, πάντα μέσα από την ήρεμη δράση. Σίγουρα το νέο έτος φέρνει αλλαγές, θετικές κατά κύριο λόγο. Για οτιδήποτε καινούργιο θέλουμε να κάνουμε, για να πετύχουμε καλό είναι να ακολουθήσουμε την ιδιότητα του μπλε βούβαλου. Η σκληρή δουλειά με τιμιότητα, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αξιοπιστία θα οδηγήσει σε επιτυχίες. Η σταθερότητα με παρωπίδες και δογματισμό οδηγεί σε συντηρητισμό. Χρειάζεται να ακολουθούμε το νόμο των 5 στοιχείων, σταθερή αλλαγή σταδιακά και όχι απότομα, αλλά με μια μεταβατική περίοδο ανάμεσα. Ζητούμενο δεν είναι ο εφήμερος πλούτος. Δεν είναι σωστό να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε σε προσωπικό και επαγγελματικό τομέα με εύκολο τρόπο γιατί δεν θα έχει μακροημέρευση. Ο εύκολος δρόμος δεν θα φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Τα συναισθήματά μας δεν θα είναι εύκολο να τα εξωτερικεύσουμε γιατί θα νιώθουμε μια πνευματική ανάγκη να βρούμε τον εσωτερικό μας εαυτό. Η αναζήτηση της γαλήνης και της ηρεμίας στην ψυχή μας επομένως δεν θα μας αφήσει να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας.


Χαμηλοί τόνοι, ειλικρίνεια, δεν αποζητάμε επαίνους. Όπως ο μπλε βούβαλος είναι συνυφασμένος με αυτά, έτσι χρειάζεται να δώσουμε στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας, στη δουλειά μας και στους γύρω μας αυτές τις ιδιότητες.

Μπορούμε να φρεσκάρουμε τον εσωτερικό χώρο με έναν καλό καθαρισμό, να πετάξουμε οτιδήποτε παλιό, να δώσουμε τα αφόρετα ρούχα και παπούτσια σε όσους έχουν ανάγκη. Χρησιμοποιήστε τα χρώματα καφέ, λευκό του πάγου, κίτρινο της γης, λευκό μεταλλικό και λευκό χρυσό. Άδειος χώρος. Τα φρούτα να είναι φρέσκα και να έχουν την τιμητική τους. Μαγειρική απλότητα, τα πολλά μπαχαρικά σκοτώνουν τη γεύση. Ο βούβαλος αγαπάει τις απλές συνταγές και τις πολλές σαλάτες με φρέσκα λαχανικά. Είναι γενναιόδωρος. Χαρίστε δώρα, όχι με την οικονομική τους αξία αλλά με την έννοια της ανάγκης και της αγάπης. Δώστε στους γύρω σας και κρατήστε για τον εαυτό σας αυτά που χρειάζεστε. Η εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα προς τον άνθρωπο που αγαπάτε χρειάζεται να δοθεί απλόχερα αυτήν τη χρονιά. Όπως λέει η ρήση: "Μην γοητεύστε και δεν θα απογοητεύεστε".


Νοτιοανατολικά και ανατολικά. Δώστε στη σκέψη σας αυτή τη κατεύθυνση. Βορειοδυτικά η ευμάρεια. Η αγάπη έρχεται από το νότο. Σε ό,τι δυσκολία και να υπάρχει μένουμε ήρεμοι και κάνουμε υπομονή (μη δράση). Το μινγκ τιεν (τροχός της ζωής, η ζωή του ουρανού) θα είναι προς όφελός μας. Η βιασύνη και οι γρήγορες αποφάσεις οδηγούν στην αποτυχία. Καμιά φορά όταν η υγεία μας κλονίζεται, θέλουμε γρήγορη αποκατάσταση, αλλά αυτή δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η επιμονή και η υπομονή θα φέρουν το σωστό αποτέλεσμα. Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος να είμαστε υγιείς.


Θα κλείσουμε με μια ρήση μέσα από τη φιλοσοφία του Τάι Τσι:

"Όπως η φήμη έρχεται σε σένα, έτσι και σε εγκαταλείπει".

Την αγάπη δεν την καταλαβαίνουμε πότε έρχεται, την καταλαβαίνουμε όμως όταν φεύγει.


Αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν από μόνα τους. Όταν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, άσε τα πάντα στον ουρανό. Όταν αλλάζουμε εμείς, αλλάζουν όλα γύρω μας. Η μεγάλη αλλαγή για το καθέναν μας είναι να λειτουργήσουμε με μη δράση.


Υγεία και Δύναμη!

Τα Ντάο

23 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page