top of page
Φ περισσότερα

Ταοϊσμός

Η αρχαία κινέζικη φιλοσοφία. Ο Ταοϊσμός βασίζεται στις διδαχές του Λάο Τσε. Το κείμενό του "Τάο Τε Τσινγκ" αποτελεί τα θεμέλια της φιλοσοφίας αυτής, που δίνει έμφαση στην αρμονική συμβίωση με τη φύση και προωθεί την απλότητα, την καρτερικότητα και τη συμπόνια μέσα από τη λογική της μη δράσης ή αλλιώς της αβίαστης δράσης (wei wu wei/γουέι γου γουέι). 

Τάο, υπάρχει από μόνο του, γέννησε τα δύο, είναι ο δρόμος, είναι τα πάντα.

 

Αυτό που υπάρχει από μόνο του είναι το Τάο. Οταν το Τάο θέλει να πάρει μορφή γίνεται Τσι. Γίνεται ζωτική ενέργεια. Έτσι στην αρχή το Τάο δημιούργησε το μεγάλο κενό, το γου τζι, όπου όλα είναι ένα.

Το Γου Τζι γέννησε  τα δύο, δηλαδή το αρσενικό και το θηλυκό, τις δυο αντίθετες και αλληλοεξισορροπούμενες δυνάμεις. Η δυναμική ισορροπία της αλληλεπίδρασης του γιν γιανγκ οδηγεί στο Τάι Τσι (Τάι Τζι), την αρμονία. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στο πασίγνωστο σύμβολο του γιν γιανγκ, που ονομάζεται Τάι Τζι Του. 

Οι καμπύλες και οι κύκλοι του συμβόλου Τάι Τζι Του υποδηλώνουν μια κίνηση που αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο το γιν και το γιανγκ προκύπτουν αμοιβαία, αλληλεξαρτώνται και μετατρέπονται συνεχώς, το ένα στο άλλο. Το ένα δεν θα μπορούσε να υπάρχει χωρίς το άλλο, γιατί το καθένα περιέχει την ουσία του άλλου. Το ένα είναι το άλλο. Η νύχτα γίνεται μέρα και η μέρα γίνεται νύχτα. Η γέννηση γίνεται θάνατος και ο θάνατος γίνεται γέννηση. Όπως διδάσκει ο Ταοϊσμός, αυτή είναι η φύση των πάντων στον σχετικό κόσμο. Οι μικροί κύκλοι που είναι τοποθετημένοι στο κάθε μισό του συμβόλου υπενθυμίζουν ότι η ύπαρξη βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή.

Η θεωρία των 5 στοιχείων

"Το ένα έκανε τα δύο, τα δύο έκαναν τα τρία, τα τρία έκαναν τα πέντε και τα πέντε, τα δέκα χιλιάδες πράγματα."

 Το Γιν Γιανγκ έκανε τα πέντε στοιχεία, των οποίων οι διάφοροι συνδυασμοί έκαναν τα μύρια πράγματα του κόσμου. Τα  πέντε στοιχεία είναι η γη, το ξύλο, το νερό, το μέταλλο και η φωτιά. Η θεωρία των πέντε στοιχείων ή αλλιώς ο νόμος Wu Xing, υποστηρίζει ότι ο κόσμος αλλάζει ανάλογα με τις σχέσεις μεταξύ τους. Η γέννηση και η παύση είναι οι συμπληρωματικές διαδικασίες, το γιν γιανγκ της θεωρίας των πέντε στοιχείων. Η γέννηση προάγει, ενώ η παύση ελέγχει. Με τις δύο αυτές αντίθετες διαδικασίες, τα συστήματα εναρμονίζονται και διατηρείται η ισορροπία. 

Wu-Xing-Philosophy_En.gif

Η Τέχνη του Πολέμου

του Sun Tzu

 

Καθημερινά βιώνουμε τον πόλεμο. Τον πόλεμο με τους άλλους, αλλά κυρίως τον πόλεμο με τον εαυτό μας. Πώς θα επικρατήσουμε των αδυναμιών μας, πώς θα κερδίσουμε τη μάχη στην προσωπική και επαγγελματική ζωή μας; 

Ο Sun Tzu, ο συγγραφέας της Τέχνης του Πολέμου, του κειμένου που ξεπέρασε τα στενά όρια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά βρήκε εφαρμογή σε αναρίθμητους τομείς στην αρχαία και τη σύγχρονη εποχή, υποστηρίζει πως η ηθική δύναμη και η διανοητική ικανότητα είναι αποφασιστικής σημασίας στον πόλεμο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως πολλές εταιρείες σήμερα χρησιμοποιούν τακτικές της Τέχνης του Πολέμου για να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους.  

Ο μεγάλος στρατηγός είναι ικανός να κερδίσει τον αντίπαλο χωρίς καν να γίνει μάχη, αυτό είναι το ζενίθ της πολεμικής ικανότητας. Ο αφανισμός και η καταστροφή δεν πρέπει να είναι ο στόχος.

Ο Sun Tzu λέει: «Τα όπλα είναι δυσοίωνα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Μαθαίνουμε να πολεμάμε και ύστερα θάβουμε τα όπλα. Όταν χρειαστεί όμως δανειζόμαστε την ορμητικότητα της λευκής τίγρης, την εσωτερική δύναμη που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε την δική μας μάχη.

bottom of page